A kosár üres.
HALUŠKY
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 1-2 vajcia
- 2 polievkové lyžice vlažného oleja alebo masti
- 1 dl mlieka Kukkonia
- voda
- soľ
Postup:
1. Vajcia vymiešame s olejom/masťou a mliekom. Pridáme múku zmiešanú múku so soľou a toľko vody, aby vzniklo redšie cesto.
2. Cesto treba len ľahko premiešať, aby sa suroviny spojili. Nikdy nevypracujeme dohladka, lebo by sa cesto ťahalo.
3. Cesto nenechávame stáť, vždy ho pripravujeme, keď sme už dali variť vodu.
4. Vodu osolíme a keď už naozaj vrie, cesto rýchlo pretlačíme cez sito na halušky. Pretlačené halušky premiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca. Keď sa vyplavia na povrch, ešte ich varíme 2-4 minúty.
5. Hotové halušky scedíme, opláchneme studenou vodou a omastíme horúcim olejom, aby sa nezlepili.
Halušky sú veľmi obľúbenou prílohou k rôznym druhom mäsa pripravených na šťave, perkeltom či k paprikášom. Podávajú sa aj ako samostatné jedlo s bryndzou, kyslou smotanou a opečenou slaninou. Sú obľúbené aj preto, lebo sú veľmi jednoducho a rýchlo pripraviteľné. Ak by vám ostali, čo sa zvyčajne nestane, môžete ich v mikroténovom vrecku zamraziť.