A kosár üres.
Prírodná látka, získaná prírodnou cestou | |
Látka vyskytujúca sa v prírode, získaná synteticky | |
Syntetická prísada, bez známych vedľajších účinkov |
Prísada, ktorá je podozrivá ako príčina alergií, hyperaktivity | |
Prísada, ktorá pravdepodobne spôsobuje alergie, hyperaktivitu * | |
Prísada, ktorá môže mať karcinogénne účinky | |
Tiež u nás nenájdete zostatkové produkty mäsového priemyslu (napríklad kosti, šľachy, chrupavky, vrátane separátu)
|
|
* Výnimkou u nás sú E220 – Oxid siričitý, ktorý je súčasťou procesu výroby vín a hroznových nápojov a E250 – Dusitan sodný, ktorý slúži ako ochrana proti „klobásovému jedu“. |
|
Prísada nevhodná pre alergikov, deti, osoby citlivé na chémiu v potravinách. (Nájdete označené na daných cenovkách) |
V tejto kategórii sme napriek našej „posadnutosti“ dokonalým zložením urobili dve výnimky a to sú oxid siričitý (vo forme siričitanov) a dusitan sodný. Prečo sme ich ochotní v produktoch akceptovať?
Siričitany (zlúčeniny oxidu siričitého) sú v malom množstve neoddeliteľnou súčasťou 99% vyrábaných vín. Vo vinárstve sa používajú stáročia a sú dôležité najmä z tých to dôvodov:
- Majú antibakteriálne účinky. Zabraňujú množeniu baktérii a kvasiniek vo víne
- Vo funkcii konzervantu chránia arómu a farbu vína
Preto sa v čase stali štandardom. Dokonca európska norma povoľuje isté množstvo siričitanov aj v BIO vínach. Ich množstvo vo víne je prísne kontrolované, pričom platí, že menej ich obsahuje červené víno.
Ak by sme sa zamerali iba na vína bez siričitanov, nevedeli by sme vám priniesť dostatočne kvalitnú a širokú ponuku produktov v tejto kategórii.
Dusitan sodný je súčasťou rýchlosoli, používanej v mäsiarstve. Jedná sa o prísadu, ktorá má vo výrobkoch najmä dve hlavné úlohy:
- Zabraňuje množeniu baktérii vo výrobku a tým zabraňuje vývoju škodlivých látok pre ľudský organizmus (napr. botulotoxínu)
- Viazaním železa v produkte zabraňuje oxidácii a tým pádom premene farby produktu z klasickej „mäsovej“ ružovej na sivozelenú
Preto ich obsahuje 95% produktov na trhu. Rovnako ako siričitany, aj dusitany sa v rôznych formách používajú dlhodobo, dokonca tisícročia, a ich množstvo v produktoch je rovnako veľmi prísne limitované legislatívou.
V potravinárstve sa zvyknú nahrádzať dusitany sušenou zeleninou, ktorá však obsahuje tiež dusitany. napríklad červená repa, ktorá je známa obsahom dusitanov.
My však s vami hráme fér hru, preto používanie dusitanov priznávame, keďže ich prínos z hľadiska bezpečnosti potraviny považujeme za väčší ako hrozbu z ich konzumácie.