A kosár üres.
VIANOČNÉ BAJGLE
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 1,5 dl smotany na šľahanie
- 20 g droždie, štipka soli
- 250 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
Orechová plnka:
- 200 g mletých orechov
- 1 vanilkový cukor
- 200 g práškového cukru
- 1 PL mletých piškótov
- 0,5 dl mlieka Kukkonia
Makovo-jabĺčková plnka:
- 6 veľkých nastrúhaných jabĺk
- 200 g mletého maku
- cukor, podľa chuti škoricový cukor
Postup:
Múku dáme do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo, navrch nasypeme cukor. Smotanu trocha zohrejeme, zmiešame s rozdrveným droždím a vajcom a nalejeme do misy s múkou a dobre zamiesime. Utvoríme bochník, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky do budúceho dňa. Na druhý deň si pripravíme plnky. Do hrnca dáme vanilkový cukor, práškový cukor, mlieko. Keď mlieko začne vrieť, pridáme pomleté orechy a piškóty. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 4 bochníky. Vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžniky, dva potrieme orechovou plnkou a dva makovo jabĺčkovou. Mak pomelieme a jabĺčka nastrúhame. Mak nasypeme na cesto, posypeme strúhanými jabĺčkami a cukrom. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zavinieme od dlhšej strany. Bajgle prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Necháme pol hodinu odpočinúť, aby žĺtok zaschol a potom potrieme zľahka bielkom. Znovu necháme pol hodinu odpočinúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C.