A kosár üres.
Jedná sa o cukrovú kyselinu - veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou - vzniká premenou cukrov. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Jedná sa o biele kryštáliky alebo kryštalický prášok sladkej chuti s mierne kyslou pachuťou, väčšinou bez výraznejšej arómy.
Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov). Nájdeme ho v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitá pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Vzniká prirodzenou cestou – kvasením tzv. fermentáciou cukru dextróza.