E574 - Kyselina glukónová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Jedná sa o cukrovú kyselinu - veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou - vzniká premenou cukrov. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Jedná sa o biele kryštáliky alebo kryštalický prášok sladkej chuti s mierne kyslou pachuťou, väčšinou bez výraznejšej arómy.

Použitie:

Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov). Nájdeme ho v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitá pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba:

Vzniká prirodzenou cestou – kvasením tzv. fermentáciou cukru dextróza.

Zdroje:

Food-Info.net : E-numbers : E574 : Gluconic acid - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies