E553a - Kremičitan horečnatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Charakteristika:

Jemný biely prášok, bez chuti a zápachu používa sa hlavne ako protispekavá látka a taktiež má svoje využitie v kozmetike.

Použitie:

Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhradky soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch, v čokoláde, pečive, alebo v žuvačkách. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba:

Vyskytuje sa v prírodnej podobe hlavne v Austrálii. Pre potravinársky priemysel sa pripravuje pravdepodobne syntetickou cestou.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : E553 : Magnesium silicates - [web]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]

Cookies