Som tak prázdny.
Jemný biely prášok, bez chuti a zápachu používa sa hlavne ako protispekavá látka a taktiež má svoje využitie v kozmetike.
Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhradky soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch, v čokoláde, pečive, alebo v žuvačkách. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Vyskytuje sa v prírodnej podobe hlavne v Austrálii. Pre potravinársky priemysel sa pripravuje pravdepodobne syntetickou cestou.