A kosár üres.
Bežne sa vyskytuje v prírode ako krieda alebo ako kremičitan vápenatý (CaSiO3). Výborne pohlcuje vodu a stále zostáva sypký = je hydroskopický. Nájdeme ho v širokej škále produktov, kde zabraňuje tomu, aby výrobok zvlhol a stal sa nepoužiteľným. Považuje sa za bezpečnú látku. Možno ho použiť aj v detskej výžive (obmedzené množstvo).
Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhrady soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá. Môže sa používať aj na prekyslenie žalúdka.
Syntetický hydratovaný kremičitan vápenatý je pripravovaný reakciami medzi kremičitými materiálmi (napr. kremelinou) a prírodnými zlúčeninami vápnika (napr. vápnom), ktoré do výsledného produktu vnášajú niektoré ďalšie prvky, ako napríklad horčík a podobne. Vzniká veľmi jemný biely alebo šedý prášok s vysokou vlastnosťou absorbovať vodu.