E552 - Kremičitan vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Charakteristika:

Bežne sa vyskytuje v prírode ako krieda alebo ako kremičitan vápenatý (CaSiO3). Výborne pohlcuje vodu a stále zostáva sypký = je hydroskopický. Nájdeme ho v širokej škále produktov, kde zabraňuje tomu, aby výrobok zvlhol a stal sa nepoužiteľným. Považuje sa za bezpečnú látku. Možno ho použiť aj v detskej výžive (obmedzené množstvo).

Použitie:

Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhrady soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá. Môže sa používať aj na prekyslenie žalúdka.

Výroba:

Syntetický hydratovaný kremičitan vápenatý je pripravovaný reakciami medzi kremičitými materiálmi (napr. kremelinou) a prírodnými zlúčeninami vápnika (napr. vápnom), ktoré do výsledného produktu vnášajú niektoré ďalšie prvky, ako napríklad horčík a podobne. Vzniká veľmi jemný biely alebo šedý prášok s vysokou vlastnosťou absorbovať vodu.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : E552 : Calcium silicate - [web]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]

Cookies