E501 - Uhličitany draselné

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Uhličitan draselný je biely, silne hygroskopický prášok; hydrogénuhličitan tvoria biele kryštáliky alebo prášok – je bezfarebný, bez zápachu a je rozpustný vo vode. Sú zdrojom potrebného draslíka pre organizmus. Predtým nazývaný aj potaš alebo salajka.

Použitie:

Tieto uhličitany fungujú ako emulgátory, majú kypriace účinky a upravujú kyslosť potravín. Sú používané v pekárstve, pri výrobe margarínov a ako zdroj draslíka – tj. slúžia na obohacovanie potravín týmto prvkom. Ďalej nachádzajú využitie pri spracovávaní kakaových bôbov a kávovinových náhradiek a ich účinky urýchľujú vysúšanie hrozienok. Nariadenie Komisie (EÚ) 2017/1270 zo 14. júla 2017: "je možné použitie E 501 u lúpaného, ​​krájaného a na kúsky narezaného ovocia a zeleniny ako stabilizátor a regulátor kyslosti".

Výroba:

Hydroxid draselný sa sýti oxidom uhličitým. Pri reakcii hydroxidu draselného a oxidu uhličitého vzniká uhličitan draselný.

Zdroje:

Hydrogenuhličitan draselný - Wikipedie - [web]
Uhličitan draselný - Wikipedie - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies