Som tak prázdny.
Uhličitan draselný je biely, silne hygroskopický prášok; hydrogénuhličitan tvoria biele kryštáliky alebo prášok – je bezfarebný, bez zápachu a je rozpustný vo vode. Sú zdrojom potrebného draslíka pre organizmus. Predtým nazývaný aj potaš alebo salajka.
Tieto uhličitany fungujú ako emulgátory, majú kypriace účinky a upravujú kyslosť potravín. Sú používané v pekárstve, pri výrobe margarínov a ako zdroj draslíka – tj. slúžia na obohacovanie potravín týmto prvkom. Ďalej nachádzajú využitie pri spracovávaní kakaových bôbov a kávovinových náhradiek a ich účinky urýchľujú vysúšanie hrozienok. Nariadenie Komisie (EÚ) 2017/1270 zo 14. júla 2017: "je možné použitie E 501 u lúpaného, krájaného a na kúsky narezaného ovocia a zeleniny ako stabilizátor a regulátor kyslosti".
Hydroxid draselný sa sýti oxidom uhličitým. Pri reakcii hydroxidu draselného a oxidu uhličitého vzniká uhličitan draselný.