A kosár üres.
Guma karaya je látka vyskytujúca sa vo vetvách Indického stromu druhu Sterculia urens. Používa sa ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo.
Guma karaya stabilizuje želatíny, želé cukríky, zmrzliny a šľahačky a používa sa ako plnidlo do citrónových krémov. Vďaka svojej citrónovej až korenistej príchuti sa pridáva do rôznych nápojov, zmrzlín, sladkostí, pekárenských výrobkov a poliev. Ako zahusťovadlo túto látku nájdeme v polievkach, omáčkach, zálievkach a majonézach. Vďaka schopnosti viazať vodu sa používa pri výrobe tavených syrov a mäsových výrobkov, kde má funkciu aj ako spojivo. Ďalej ju nájdeme v mrazených mliečnych dezertoch, mliečnych výrobkoch, cukrovinkách, pudingoch, jogurtoch a v nízkotučných dressingoch.
Získava sa z vetiev stromu Sterculia urens, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v Indii.