E416 - Guma karaya

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Guma karaya je látka vyskytujúca sa vo vetvách Indického stromu druhu Sterculia urens. Používa sa ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo.

Použitie:

Guma karaya stabilizuje želatíny, želé cukríky, zmrzliny a šľahačky a používa sa ako plnidlo do citrónových krémov. Vďaka svojej citrónovej až korenistej príchuti sa pridáva do rôznych nápojov, zmrzlín, sladkostí, pekárenských výrobkov a poliev. Ako zahusťovadlo túto látku nájdeme v polievkach, omáčkach, zálievkach a majonézach. Vďaka schopnosti viazať vodu sa používa pri výrobe tavených syrov a mäsových výrobkov, kde má funkciu aj ako spojivo. Ďalej ju nájdeme v mrazených mliečnych dezertoch, mliečnych výrobkoch, cukrovinkách, pudingoch, jogurtoch a v nízkotučných dressingoch.

Výroba:

Získava sa z vetiev stromu Sterculia urens, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v Indii.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies