A kosár üres.
Alginát sodný je sodná soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Je to viskózny koloidný roztok nerozpustný vo vode. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka.
Alginát sodný sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do zmrzlín, mrazených dezertov, pudingov, ovocných želé, marmelád, do cukroviniek, krémov a džúsov, jogurtov, nízkotučných dressingov a majonéz a na potieranie. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Spoločne s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v tavených syroch. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike a v tlačiarenskom priemysle.
Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny algínovej.