E401 - Alginát sodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Alginát sodný je sodná soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Je to viskózny koloidný roztok nerozpustný vo vode. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka.

Použitie:

Alginát sodný sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do zmrzlín, mrazených dezertov, pudingov, ovocných želé, marmelád, do cukroviniek, krémov a džúsov, jogurtov, nízkotučných dressingov a majonéz a na potieranie. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Spoločne s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v tavených syroch. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike a v tlačiarenskom priemysle.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny algínovej.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies