A kosár üres.
Etyldiamíntetraacetát vápenato-disodný je biely prášok mierne slanej chuti, bez zápachu. Používa sa predovšetkým ako látka zachovávajúca farbu a chuť potravín.
Vďaka svojej významnej vlastnosti viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia, má táto látka významné využitie v potravinárstve. Napr. pri výrobe zemiakov zamedzuje ich zhnednutiu. V konzervovanej a sterilizovanej zelenine sa využíva na zachovanie farby a v perlivých nealkoholických nápojoch na zachovanie chuti. Svoje uplatnenie má aj ako konzervant napr. v majonézach, v rôznych druhoch dressingov, syrových nátierkach alebo v margarínoch, kde zároveň zabraňuje procesu žltnutia. V medicíne sa využíva pri otravách olovom alebo inými ťažkými kovmi vďaka svojej schopnosti viazať kovové ióny. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.
Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.