E385 - Etyléndiamíntetraacetát vápenato-disodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Etyldiamíntetraacetát vápenato-disodný je biely prášok mierne slanej chuti, bez zápachu. Používa sa predovšetkým ako látka zachovávajúca farbu a chuť potravín.

Použitie:

Vďaka svojej významnej vlastnosti viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia, má táto látka významné využitie v potravinárstve. Napr. pri výrobe zemiakov zamedzuje ich zhnednutiu. V konzervovanej a sterilizovanej zelenine sa využíva na zachovanie farby a v perlivých nealkoholických nápojoch na zachovanie chuti. Svoje uplatnenie má aj ako konzervant napr. v majonézach, v rôznych druhoch dressingov, syrových nátierkach alebo v margarínoch, kde zároveň zabraňuje procesu žltnutia. V medicíne sa využíva pri otravách olovom alebo inými ťažkými kovmi vďaka svojej schopnosti viazať kovové ióny. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies