A kosár üres.
Bezfarebný, nehorľavý plyn bez zápachu so slabou kyslou chuťou. Stlačením môže získať aj pevné skupenstvo, známe ako suchý ľad. Funguje ako hnací a baliaci plyn alebo ako látka upravujúca pH.
Tvoria bublinky v limonádach a spôsobuje nakyprenosť cesta. Zároveň sa používa na ochranu potravín proti plesniam a niektorým baktériám (zamedzuje k nim prístup kyslíka). Slúži ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čaju bez kofeínu. V pevnom skupenstve sa nazýva suchý ľad a používa sa pri preprave a uskladňovaní potravín pri nízkych teplotách. Nachádza sa v sýtených minerálnych vodách, alkoholických i nealkoholických nápojoch, šľahačkách v spreji, balených čerstvých šalátoch a balenom ovocí.
Vzniká samovoľne počas kvasných procesov, ako je výroba piva či vína, a uvoľňuje sa tiež pri horení a spaľovaní oleja či uhlia. Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.Vzniká samovoľne počas kvasných procesov, ako je výroba piva či vína, a uvoľňuje sa tiež pri horení a spaľovaní oleja či uhlia. Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.