E290 - Oxid uhličitý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Nosiče a rozpúšťadlá
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Bezfarebný, nehorľavý plyn bez zápachu so slabou kyslou chuťou. Stlačením môže získať aj pevné skupenstvo, známe ako suchý ľad. Funguje ako hnací a baliaci plyn alebo ako látka upravujúca pH.

Použitie:

Tvoria bublinky v limonádach a spôsobuje nakyprenosť cesta. Zároveň sa používa na ochranu potravín proti plesniam a niektorým baktériám (zamedzuje k nim prístup kyslíka). Slúži ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čaju bez kofeínu. V pevnom skupenstve sa nazýva suchý ľad a používa sa pri preprave a uskladňovaní potravín pri nízkych teplotách. Nachádza sa v sýtených minerálnych vodách, alkoholických i nealkoholických nápojoch, šľahačkách v spreji, balených čerstvých šalátoch a balenom ovocí.

Výroba:

Vzniká samovoľne počas kvasných procesov, ako je výroba piva či vína, a uvoľňuje sa tiež pri horení a spaľovaní oleja či uhlia. Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.Vzniká samovoľne počas kvasných procesov, ako je výroba piva či vína, a uvoľňuje sa tiež pri horení a spaľovaní oleja či uhlia. Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.

Zdroje:

Oxid uhličitý - Wikipedie - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies