E252 - Dusičnan draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Dusičnan draselný alebo liadok sa používa ako stabilizátor farby mäsa a konzervant pôsobiaci proti šíreniu plesní a baktérií v mäse, údenine, salámach a slanine. Ide o biely prášok ľahko rozpustný vo vode. Prirodzene sa vyskytuje na stenách kameňov a skál ako minerál.

Použitie:

Použitie: dusičnanov je obmedzené, avšak sa používajú do údenín, sušených, fermentovaných salámov, slaniny, rybích výrobkov a syrov. Použitie aj pri výrobe pušného prachu, zábavnej pyrotechniky, hnojív. Hlavným zdrojom dusičnanov je pre človeka zelenina, voda a sušené mäso. Prírodne sa dusičnany vyskytujú v zelenine - špenáte, repe, reďkovkách, baklažáne, zeleri, šaláte, kapute, listoch kapusty repkovej kvakovej. Veľký výskyt dusičnanov v zelenine je spôsobený hnojením. Do stravy sa tento minerál dostáva vodou a konzumáciou zeleniny.

Výroba:

Je možné ho vyrábať synteticky z anorganických zlúčenín.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies