Som tak prázdny.
Dusičnan draselný alebo liadok sa používa ako stabilizátor farby mäsa a konzervant pôsobiaci proti šíreniu plesní a baktérií v mäse, údenine, salámach a slanine. Ide o biely prášok ľahko rozpustný vo vode. Prirodzene sa vyskytuje na stenách kameňov a skál ako minerál.
Použitie: dusičnanov je obmedzené, avšak sa používajú do údenín, sušených, fermentovaných salámov, slaniny, rybích výrobkov a syrov. Použitie aj pri výrobe pušného prachu, zábavnej pyrotechniky, hnojív. Hlavným zdrojom dusičnanov je pre človeka zelenina, voda a sušené mäso. Prírodne sa dusičnany vyskytujú v zelenine - špenáte, repe, reďkovkách, baklažáne, zeleri, šaláte, kapute, listoch kapusty repkovej kvakovej. Veľký výskyt dusičnanov v zelenine je spôsobený hnojením. Do stravy sa tento minerál dostáva vodou a konzumáciou zeleniny.
Je možné ho vyrábať synteticky z anorganických zlúčenín.