A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Charakteristika:
Jedná sa o jedno z najdrahších korenín a farbív na svete. Vzhľadom na váhu má oveľa vyššiu hodnotu ako zlato. Je rozpustné vo vode aj v alkohole. Existuje vo forme žltého jemne nahorklého prášku alebo jemných vlákien. Dodáva potravinám žltú, oranžovú až hnedú farbu.
Použitie:
Vzhľadom na svoju cenu sa používa len výnimočne v drahých reštauráciách napr. na dochucovanie ryže alebo rôznych omáčok. Ďalej napr. v likéroch, korení, mäse, mede, zmrzline a ďalších potravinách. Používa sa aj pri výrobe kozmetiky, parfumov alebo atramentu.
Výroba:
Na výrobu jedného kilogramu je potrebných 120 000 kvetov šafranu. Výroba prebieha sušením blizien rôznych druhov šafranu.
Zdroje: