E164 - Šafran, Šafranová žlť

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
NepovolenéNevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Jedná sa o jedno z najdrahších korenín a farbív na svete. Vzhľadom na váhu má oveľa vyššiu hodnotu ako zlato. Je rozpustné vo vode aj v alkohole. Existuje vo forme žltého jemne nahorklého prášku alebo jemných vlákien. Dodáva potravinám žltú, oranžovú až hnedú farbu.

Použitie:

Vzhľadom na svoju cenu sa používa len výnimočne v drahých reštauráciách napr. na dochucovanie ryže alebo rôznych omáčok. Ďalej napr. v likéroch, korení, mäse, mede, zmrzline a ďalších potravinách. Používa sa aj pri výrobe kozmetiky, parfumov alebo atramentu.

Výroba:

Na výrobu jedného kilogramu je potrebných 120 000 kvetov šafranu. Výroba prebieha sušením blizien rôznych druhov šafranu.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]

Cookies