Som tak prázdny.
MAĎARSKÝ GULÁŠ
Ingrediencie:
- 1500 g hovädzieho predného mäsa (ideálne nožiny/glejovky)
- 800 g cibule
- 5 PL bravčovej masti
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 1 KL mletej pálivá papriky
- 2 čerstvé papriky
- 1 PL paprikovej pasty
- 4 paradajky
- 1 PL soli
Postup:
1. Mäso nakrájame do misky a pridáme nasekanú cibuľu. Cibuľu potom poriadne opražíme na masti, dokým nezozlatne a trochu neskaramelizuje.
2. Pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť. Do cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj pálivú mletú papriku. Pre farbu a výraznejšiu chuť pridáme aspoň lyžicu maďarskej paprikovej pasty.
3. Do základu pridáme mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne. Pridáme nakrájané svetlozelené papriky - slovenské alebo maďarské - ktoré zvýraznia vôňu gulášu. Ak chceme guláš pikantnejší, pridáme nasekané feferónky alebo čili papričku. Podlejeme trochou vody, premiešame hrniec zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni.
4. Postupne podlievame vodou. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké. Hotový maďarský guláš by sa mal podávať s haluškami alebo s bielym maďarským chlebom.