Som tak prázdny.
FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY
Ingrediencie:
- 50 dkg polohrubej múky
- 3 dkg čerstvého droždia
- 10 dkg masla Kukkonia
- 4 žĺtky
- 3 dl mlieka Kukkonia
- 10 dkg cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
Postup:
Do malej misky nalejeme 100 ml vlažného mlieka, lyžičku cukru a droždie. Necháme 5 minút postáť a premiešame tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Vo veľkej mise vymiešame maslo s cukrom a žĺtkami. Pridáme kvások, zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujeme vláčne, jemne lepivé cesto. Vypracujeme guľu, pomúčime trochou múky, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku 1–2 cm a vykrajíme kolieska. Vykrojené šišky poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme 10-15 minút odpočívať. Medzitým si rozohrejeme širokú panvicu s olejom. Šisky musia v rozpálenom oleji plávať, preto ním nešetríme. Tesne pred vyprážaním urobíme na šiške prstom malú dierku a touto stranou opatrne vložíme do panvice. Na oboch stranách vyprážame minútku–dve do zlatista. Vypražené šišky ukladíme na papierový obrúsok, posypeme cukrom. Tesne pred podávaním dozdobíme vynikajúcim domácim lekvárom.