Som tak prázdny.
OŠKVARKOVÉ PAGÁČE
Ingrediencie:
- 2 dl smotana
- 1 dl mlieko
- 2 ČL soľ
- 3-4 PL biele víno
- 12 dkg maslo
- 60 dkg múka
- 1 ČL kryštálový cukor
- 3,5 dkg droždie
- 40 dkg oškvarky mleté
- 1 vajce (na potretie)
Postup:
Do polovice vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobíme droždie, necháme ho napučať. Múku premiešame so soľou, pridáme maslo, smotanu a víno, a nakoniec aj vzídený kvások. Hnetieme, kým sa cesto neoddeľuje od misy, je pružné a poddajné. Zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme kysnúť cca. 30 minút. Nakysnuté cesto na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto natrieme mleté oškvarky, podľa potreby trochu osolíme. Natreté cesto zrolujeme a prehneme na polovicu, utľapkáme ho na plochší útvar, zakryjeme a necháme kysnúť cca. 30 minút. Po uplynutom čase roládu rozvaľkáme, znova natrieme, zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu. Celkovo to zopakujeme 3x. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm. Pagáčiky vykrajujeme menšou okrúhlou formičkou. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 200 °C. Pred pečením ešte pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme do ružova, približne 20 minút.