E491 - Monostearát sorbitolu

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Živočíšny pôvodMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Krémovo biely prášok voskovitej konzistencie.

Použitie:

Látka pôsobí ako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových cukríkoch zabraňuje zmenám farby, ku ktorým dochádza po zahriatí a opätovnom ochladení. Využíva sa v rôznych polevách a krémoch, ktorým dodáva vzdušnosť, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnosť pien a nachádza sa v jemnom a trvanlivom pečive, cukrárskych výrobkoch, sladkých dezertných omáčkach (topingoch) a polevách pre cukrárske výrobky; ďalej v emulgovaných tukoch, práškových náhradách mlieka do kávy a smotany, tekutých koncentrátoch z čaju, tekutých koncentrátoch výluhov z ovocia a bylín, zmrzlinách, dezertoch, cukrovinkách, majonézach, droždí a žuvačkách

Výroba:

Pripravuje sa esterifikáciou zhodných molárnych hmotností sorbitolu a kyseliny stearovej.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies