A kosár üres.
Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré je takmer rovnako sladké ako sacharóza, s tým, že má iba dve tretiny kalórií. Má funkciu nielen sladidla, ale aj stabilizátora, zvlhčovadla alebo plnidla v nízkokalorických potravinách. Na jazyku vytvára príjemný chladivý pocit (preto sa používa v žuvačkách). Látka sa prirodzene vyskytuje v ovocí, zelenine, kukuričných strukoch, ovse alebo hubách. Výhodou xylitolu je jeho vlastnosť, kde nepôsobí negatívne na zuby, naopak, veľmi priaznivo. Metabolické premeny xylitolu nepotrebujú inzulín (vhodné pre diabetikov). U výrobcov potravín je obľúbený (je ľahké vymeniť bežný cukor za xylitol).
Používa sa ako prísada do žuvačiek, cukroviniek, zmrzlín, čokolád, marmelád, rôznych pastiliek, ako plnidlo do nízkokalorických potravín alebo ako stolové sladidlo. Ďalej má využitie v zubných pastách
Predtým sa vyrábal z brezového dreva. Teraz sa získava z rastlinnej hemicelulózy (z kukurice, malín, sliviek).