E961 - Neotám

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:

Neotám je biely kryštalický prášok, rozpustný vo vode. Rovnako ako aspartám obsahuje kyselinu asparagovú, fynalalanín a metylester. Používa sa ako umelé sladidlo, ktoré je až 8000-krát sladšie ako sacharóza. Na rozdiel od ostatných umelých sladidiel je tepelne stabilný (predovšetkým, ak sa vyskytuje v sušených potravinách), avšak v potravinách s nízkym pH je stabilný iba po dobu dvoch až troch mesiacov.

Použitie:
Používa sa ako umelé sladidlo a zvýrazňovač chuti. Najčastejšie sa pridáva do nápojov, jogurtov a žuvačiek. Taktiež maskuje nežiaducu pachuť sójových výrobkov. Často sa vyskytuje v sušených nízkoenergetických nápojoch, diétnych výrobkoch, potravinách určených na športovú výživu, v instantných potravinách či pikantných omáčkach. Rovnako sa môže vyskytovať aj v sladkostiach, zmrzlinách, mrazených dezertoch, sirupoch, ovocných džúsoch, sódach, džemoch, pudingoch a želatínach.

Použitie:

Používa sa ako umelé sladidlo a zvýrazňovač chuti. Najčastejšie sa pridáva do nápojov, jogurtov a žuvačiek. Taktiež maskuje nežiaducu pachuť sójových výrobkov. Často sa vyskytuje v sušených nízkoenergetických nápojoch, diétnych výrobkoch, potravinách určených na športovú výživu, v instantných potravinách či pikantných omáčkach. Rovnako sa môže vyskytovať aj v sladkostiach, zmrzlinách, mrazených dezertoch, sirupoch, ovocných džúsoch, sódach, džemoch, pudingoch a želatínach.

Výroba:

Vyrába sa metyláciou dipeptidu aspartámu.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Neotame - wikipedie - [web]

Cookies