A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Náhradné sladidlá
Charakteristika:
Ide o náhradné sladidlo, ktoré je 600-krát sladšie ako bežný cukor, ale obsahuje iba jednu pätinu energie a má veľmi nízky glykemický index. Je vysoko stabilná voči spracovaniu pri vysokých teplotách a nízkemu pH v kyslých potravinách.
Použitie:
Používa sa ako sladidlo do dezertov, sladkých omáčok, mrazených mliečnych výrobkov, sladkostí, žuvačiek, ovocných džúsov, raňajkových cereálií, nutričných potravín, hotových jedál, instantných jedál, korenia. Výhodou je, že nereaguje s ostatnými prísadami, ako sú zásady, kyseliny, antioxidanty, konzervanty, látky chuťové a minerálne látky.
Výroba:
Vyrába sa synteticky zo sacharózy, kde sa nahradia tri hydroxyskupiny v molekule cukru za tri atómy chlóru.
Zdroje: