A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zlepšujúce múku
Charakteristika:
Ide o žlto až ľahko červenkastý plyn s nepríjemným zápachom. Látka je používaná ako bieliace činidlo do múky, na čistenie pitnej vody, prísada proti mikróbom v znečistenej vode a na umývanie ovocia a zeleniny v obmedzenom množstve. Tiež sa používa na vyplachovanie zariadení určených na spracovanie obalu ovocia a zeleniny, kde pôsobí ako konzervant. Pri použití na čistenie vody vzniká vedľajší produkt chloritan, ktorého použitie je obmedzené.
Použitie:
Používa sa na čistenie pitnej vody, bielenie škrupín vlašských orechov alebo škrobov, bielenie papiera, umývanie ovocia a zeleniny, do obalov používaných na ovocie a zeleninu. Tiež sa používa pri spracovaní hydiny.
Výroba:
Oxid chloričitý sa vyrába z kyseliny soľnej a hypochloritu sodného.
Zdroje: