E926 - Oxid chloričitý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zlepšujúce múku
Môže spôsobovať alergickú reakciuNepovolené
Charakteristika:

Ide o žlto až ľahko červenkastý plyn s nepríjemným zápachom. Látka je používaná ako bieliace činidlo do múky, na čistenie pitnej vody, prísada proti mikróbom v znečistenej vode a na umývanie ovocia a zeleniny v obmedzenom množstve. Tiež sa používa na vyplachovanie zariadení určených na spracovanie obalu ovocia a zeleniny, kde pôsobí ako konzervant. Pri použití na čistenie vody vzniká vedľajší produkt chloritan, ktorého použitie je obmedzené.

Použitie:

Používa sa na čistenie pitnej vody, bielenie škrupín vlašských orechov alebo škrobov, bielenie papiera, umývanie ovocia a zeleniny, do obalov používaných na ovocie a zeleninu. Tiež sa používa pri spracovaní hydiny.

Výroba:

Oxid chloričitý sa vyrába z kyseliny soľnej a hypochloritu sodného.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
CLO2.cz - chlordioxid - [web]

Cookies