E904 - Šelak

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Leštiace látky
Živočíšny pôvodMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Šelak je polyesterová živica, získavaná výlučkom hmyzu. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Bielený šelak je špinavo biela amorfná zrnitá živica.

Použitie:

Slúži na vytvorenie lesklého povrchu napríklad pri cukrovinkách (lentilky a želé cukríky) alebo pri výrobkoch s čokoládovým povrchom. Môže sa použiť ako poťahová látka u tabletiek. Nájdeme ho v sušenom ovocí, v orechových jadrách, alebo v zrnkovej káve. Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti - predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Vo farmácii sa používa na poťahovanie tabliet. V nepotravinárskom prostredí šelak nájdeme v lepidlách, prípravkoch na podlahu, v kožiarskom priemysle.

Výroba:

Šelak je polyesterová živica, získavaná zo živicového výlučku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeľade Coccidae). Na bielenie sa šelak rozpustí vo vodnom roztoku uhličitanu sodného a vlastné bielenie sa vykonáva roztokom chlórnanu sodného, ​​po ktorom nasleduje vyzrážanie vybieleného šelaku zriedenou kyselinou sírovou a sušenie vzniknutého produktu. Šelak zbavený vosku sa pripravuje ďalším spracovaním, pri ktorom sú prítomné vosky odstraňované filtráciou. Vyrába sa prevažne v Indii.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Food-Info.net : E-numbers : E904 : Shellac - [web]

Cookies