A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:
Draselná soľ kyseliny inosinovej, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, charakteristickej chuti. Má podobné vlastnosti aj použitie ako E631.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Používa sa oveľa menej ako inosinan sodný. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Dokáže upraviť slané aj sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Výroba:
Inosinan draselný sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo zo sušených rýb.
Zdroje: