A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:
Didraselná soľ kyseliny guanylovej, nukleovej kyseliny RNA, hojne rozšírená v prírode ako súčasť rastlinných aj živočíšnych buniek.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Používa sa však oveľa menej ako guanylan sodný. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín (zeleniny). Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Výroba:
Guanylan draselný sa vyrába zo sušených rýb alebo z morských rastlín.
Zdroje: