E627 - Guanylan sodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Živočíšny pôvodNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Disodná soľ kyseliny guanylovej, nukleovej kyseliny RNA, hojne rozšírenej v prírode ako súčasť rastlinných aj živočíšnych buniek.

Použitie:

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Pôsobí výraznejšie ako glutaman sodný a dokáže upraviť ako slané, tak aj sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).

Výroba:

Guanylan sodný sa vyrába z niektorých druhov húb, zo sušených rýb alebo z morských rastlín.

Zdroje:

Disodium guanylate - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Food additives, Dr. Christine Farlow - [kniha]

Cookies