E526 - Hydroxid vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Hydroxid vápenatý slúži na úpravu pH, predĺženie trvanlivosti vajec alebo na spevňovanie potravín pri ich konzervovaní. Biele alebo skoro biele kôstky, vločky, kolíky, odliatky a podobne. Považuje sa za bezpečný. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie.

Použitie:

Používa sa na korekcie kyslosti ovocných štiav, vína alebo ako pomocná látka na spracovanie potravín. Predtým sa vo veľkom používal na predĺženie trvanlivosti vajec, dnes sa s týmto postupom stretneme iba v niektorých domácnostiach, kedy sa vajcia naložia do veľkej fľaše naplnenej vodným roztokom hydroxidu vápenatého o malej koncentrácii – vajcia sa tak rýchlo nepokazia ako v chladničke. V súčasnosti sa skôr využíva pri výrobe náhrady vajec z mlieka. Z melasy nám pomáha získavať zvyškový cukor, muškátový oriešok získava biely povrch. Používa sa pri spracovaní sladovej vody alebo tresiek. Používa sa na prípravu malty, bielenie stien chlievov, nájdeme ho aj v niektorých depilačných prípravkoch ako korektor pH.

Výroba:

Vzniká zmiešaním páleného vápna s vodou a vzniká takzvané hasené vápno. Vápno pálené sa vyrába tepelným rozkladom vápenca asi pri 1000 °C. Vzniká bezfarebný oxid vápenatý = pálené vápno.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]

Cookies