A kosár üres.
Hydroxid vápenatý slúži na úpravu pH, predĺženie trvanlivosti vajec alebo na spevňovanie potravín pri ich konzervovaní. Biele alebo skoro biele kôstky, vločky, kolíky, odliatky a podobne. Považuje sa za bezpečný. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie.
Používa sa na korekcie kyslosti ovocných štiav, vína alebo ako pomocná látka na spracovanie potravín. Predtým sa vo veľkom používal na predĺženie trvanlivosti vajec, dnes sa s týmto postupom stretneme iba v niektorých domácnostiach, kedy sa vajcia naložia do veľkej fľaše naplnenej vodným roztokom hydroxidu vápenatého o malej koncentrácii – vajcia sa tak rýchlo nepokazia ako v chladničke. V súčasnosti sa skôr využíva pri výrobe náhrady vajec z mlieka. Z melasy nám pomáha získavať zvyškový cukor, muškátový oriešok získava biely povrch. Používa sa pri spracovaní sladovej vody alebo tresiek. Používa sa na prípravu malty, bielenie stien chlievov, nájdeme ho aj v niektorých depilačných prípravkoch ako korektor pH.
Vzniká zmiešaním páleného vápna s vodou a vzniká takzvané hasené vápno. Vápno pálené sa vyrába tepelným rozkladom vápenca asi pri 1000 °C. Vzniká bezfarebný oxid vápenatý = pálené vápno.