E520 - Síran hlinitý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Plnidlá
Charakteristika:

Síran hlinitý slúži na reguláciu kyslosti a na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa. Bezfarebné kryštály rozpustné vo vode, bez zápachu s mierne sladkastou chuťou.

Použitie:

Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhoriek v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Upravuje pH a zamedzuje prítomným kovom urýchľovať nežiaduce reakcie, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality produktov (zmena farby, konzistencia, žltnutie). Ďalej sa s ním môžeme stretnúť v niektorých dezodorantoch. Síran hlinitý sa používa hlavne v chemickom priemysle na čistenie odpadových vôd – používa sa ako koagulačné alebo flotačné činidlo – vo vode vytvoria zhluky nečistôt, ktoré sa následne nechávajú samovoľne sedimentovať v sedimentačných nádržiach.

Výroba:

Síran hlinitý je možné získať pridaním oxidu, uhličitanu alebo hydroxidu hlinitého do kyseliny sírovej. Môže sa získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode, nezapáchajúce s mierne sladkastou chuťou.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies