E518 - Síran horečnatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Nepovolené
Charakteristika:

Síran horečnatý tvorí bezfarebné kryštály alebo zrnitý kryštalický prášok bez zápachu. Používa sa hlavne ako výživový doplnok, alebo ako látka s protispekavým a spevňujúcim účinkom. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie. Ľahko rozpustný vo vode, málo rozpustný v glyceríne, obmedzene rozpustný v etanole.

Použitie:

Síran horečnatý sa používa ako doplnok stravy na fortifikáciu, zároveň upravuje pH, napomáha spracovaniu potravín. Nájdeme ho v prášku na pečenie, pridáva sa do sójového mlieka, syrov cottage, mlieka, chleba, piva. Má protispekavé a spevňujúce účinky.

Výroba:

Získava sa z morskej vody po jej odparení z vápencových ložísk, alebo chemickou syntézou.

Zdroje:

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies