E513 - Kyselina sírová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Bezfarebná až ľahko hnedá žieravá kvapalina olejovitej konzistencie. Pri manipulácii s touto kyselinou je nutná veľká opatrnosť.

Použitie:

V potravinách pôsobí kyselina sírová ako okysľujúca látka. Používa sa pri výrobe potravinárskych prísad a napomáha pri spracovaní potravín, napríklad alkoholických nápojov a syrov, do ktorých sa pridáva v bezpečných množstvách. Kyselina sírová nachádza uplatnenie aj mimo potravinárstva – pri výrobe priemyselných hnojív, chemikálií, plastov, liečiv a farbív.

Výroba:

Prebieha trojstupňovo, pričom na začiatku je oxid siričitý, v druhej fáze oxid sírový a výsledným produktom sama kyselina.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Kyselina sírová - Wikipedie - [web]

Cookies