E508 - Chlorid draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:

V čistom stave je to biela kryštalická látka alebo prášok slanej chuti dobre rozpustný vo vode.

Použitie:

Chlorid draselný sa používa ako látka zvýrazňujúca chuť, ochucujúca látka dodávajúca slanosť – využíva sa ako náhrada alebo prímes chloridu sodného (kuchynskej soli) v potravinách s nižším obsahom sodíka – a látka kontrolujúca pH. Rovnako zmäkčuje mäso, podporuje fermentáciu pri výrobe piva a funguje ako želírujúca látka. Zároveň je prirodzeným zdrojom draslíka a využíva sa na obohacovanie potravín o tento prvok.

Výroba:

Najčastejšie sa pripravuje neutralizáciou roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje sa aj v prírodných ložiskách ako čistý minerál.

Zdroje:

Chlorid draselný - Wikipedie - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies