A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:
Hydrogénuhličitan sodný je biela kryštalická látka alebo jemný prášok. Má výrazne slanú, zásaditú chuť, pripomínajúcu chuť uhličitanu sodného.
Použitie:
Uhličitan, hydrogénuhličitan a seskvikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Hydrogénuhličitan sodný sa okrem iného objavuje v práškových zmesiach na výrobu palaciniek, sušienok a muffinov a ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach alebo šerbetoch.
Výroba:
Hydrogénuhličitan sodný sa vyrába tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku.
Zdroje: