E500 - Uhličitany sodné

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Pod označenie E500 Uhličitany sodné patria nasledujúce látky: Uhličitan sodný, hydrogénuhličitan sodný a seskvikarbonát sodný.

Použitie:

Uhličitan, hydrogénuhličitan a seskvikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať nežiaduce ióny kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám a žltnutiu potravín. S uhličitanom sodným sa stretneme v pekárskych výrobkoch, suchých zmesiach na výrobu nápojov a v margarínoch. Jeho kypriace účinky sa uplatňujú v slanom pečive, chleboch, oblátkach, bábovkách a podobne. Sódy sa uplatňujú pri výrobe skla, v papierenskom priemysle, pri výrobe mydiel, pracích prostriedkov a hasiacich prípravkov. Hydrogénuhličitan sodný sa okrem iného objavuje v práškových zmesiach na výrobu palaciniek, sušienok a muffínov a ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach alebo šerbetoch. Tiež sa používa ako neutralizátor v masle, smotane či zmrzlinách a využíva sa pri spracovaní olív pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao a v ​​konzervovanom hrášku.

Výroba:

Uhličitan sodný sa pripravuje napríklad elektrolýzou morskej vody; hydrogénuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je zmesou oboch predchádzajúcich solí.

Zdroje:

Uhličitan sodný - Wikipedie - [web]
Hydrogenuhličitan sodný - Wikipedie - [web]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies