A kosár üres.
Pod označenie E500 Uhličitany sodné patria nasledujúce látky: Uhličitan sodný, hydrogénuhličitan sodný a seskvikarbonát sodný.
Uhličitan, hydrogénuhličitan a seskvikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať nežiaduce ióny kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám a žltnutiu potravín. S uhličitanom sodným sa stretneme v pekárskych výrobkoch, suchých zmesiach na výrobu nápojov a v margarínoch. Jeho kypriace účinky sa uplatňujú v slanom pečive, chleboch, oblátkach, bábovkách a podobne. Sódy sa uplatňujú pri výrobe skla, v papierenskom priemysle, pri výrobe mydiel, pracích prostriedkov a hasiacich prípravkov. Hydrogénuhličitan sodný sa okrem iného objavuje v práškových zmesiach na výrobu palaciniek, sušienok a muffínov a ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach alebo šerbetoch. Tiež sa používa ako neutralizátor v masle, smotane či zmrzlinách a využíva sa pri spracovaní olív pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao a v konzervovanom hrášku.
Uhličitan sodný sa pripravuje napríklad elektrolýzou morskej vody; hydrogénuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je zmesou oboch predchádzajúcich solí.