E481 - Stearoylaktylát sodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Krémovo sfarbený prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom.

Použitie:

Emulgátor s rôznymi možnosťami uplatnenia. Predlžuje trvanlivosť cesta na výrobu chleba, žemlí, taštičiek či tortíl, používa sa v niektorých margarínoch, v práškových náhradách mlieka a kávy, v pudingoch, trvanlivých šľahačkách, cukrovinkách, na výrobu snackov na báze obilnín a zemiakov, mäsových konzerv, zmrzlín, žuvačiek a podobne. Má využitie ako stabilizátor, slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja a uľahčuje šľahanie vaječných bielkov. Táto látka sa často pridáva aj do kŕmenia pre psy a mačky.

Výroba:

Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou uhličitanom sodným alebo hydroxidom sodným.

Zdroje:

Sodium stearoyl lactylate - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies