A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:
Krémovo sfarbený prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom.
Použitie:
Emulgátor s rôznymi možnosťami uplatnenia. Predlžuje trvanlivosť cesta na výrobu chleba, žemlí, taštičiek či tortíl, používa sa v niektorých margarínoch, v práškových náhradách mlieka a kávy, v pudingoch, trvanlivých šľahačkách, cukrovinkách, na výrobu snackov na báze obilnín a zemiakov, mäsových konzerv, zmrzlín, žuvačiek a podobne. Má využitie ako stabilizátor, slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja a uľahčuje šľahanie vaječných bielkov. Táto látka sa často pridáva aj do kŕmenia pre psy a mačky.
Výroba:
Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou uhličitanom sodným alebo hydroxidom sodným.
Zdroje: