E465 - Etylmetylcelulóza

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Biela až béžovobiela hygroskopická pevná látka alebo prášok bez zápachu.

Použitie:

Používa sa ako emulgátor, stabilizátor emulzií a činidlo tvoriace penu v našľahaných výrobkoch. Pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov a pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Vďaka svojim preháňavým účinkom sa využíva v medicíne, ale využitie nachádza napríklad aj ako lepidlo na tapety.

Výroba:

Vyrába sa chemickým pozmenením celulózy alebo z technickej bavlny.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
KFDA - Korea Food Additives Code - [web]

Cookies