E461 - Metylcelulóza

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

V čistej forme ide o biely prášok, po rozpustení v studenej vode (v teplej vode je nerozpustný) vzniká roztok alebo gél. Ide o nestráviteľnú látku.

Použitie:

Používa sa ako emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo a plnidlo pri výrobe pekárenských výrobkov, cukroviniek a žuvačiek. Dodáva potravinám objem a používa sa ako súčasť jedlých poliev. V pekárskych výrobkoch zvyšuje absorpciu vody a taktiež zabraňuje vstrebávaniu oleja pri smažení. Vyskytuje sa ako prísada zlepšujúca konzistenciu nápojov a konzervovaného ovocia sladeného umelými sladidlami a možno ju nájsť aj v niektorých hlboko zmrazených potravinách, mrazených polotovaroch a v pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Metylcelulózu je možné vďaka jej vlastnostiam využiť pri liečbe zápchy a hnačky alebo pri výrobe lubrikantov.

Výroba:

Metylcelulóza sa nevyskytuje prirodzene, vyrába sa synteticky zahrievaním celulózy a zásaditého roztoku za prítomnosti metylchloridu.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Methylcelulóza - Wikipedie - [web]

Cookies