E450 - Difosforečnany

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Taviace soli
Charakteristika:

Pod označenie E450 môžu spadať nasledujúce zlúčeniny: Difosforečnan disodný, Difosforečnan trisodný, Difosforečnan tetrasodný, Difosforečnan didraselný, Difosforečnan tetradraselný, Difosforečnan divápenatý, Dihydrogendifosforečnan vápenatý. Ich účinky v potravinách sú podobné, preto sa o nich možno hovoriť všeobecne pod súhrnným označením difosforečnany. Všetky sú rozpustné vo vode.

Použitie:

Pôsobia ako látky upravujúce kyslosť, kypriace látky, stabilizátory, emulgátory a taviace soli. Ďalšie ich schopnosti zahŕňajú bránenie nežiaducim reakciám prítomných kovov a viazanie štiav pri výrobe mäsových výrobkov. Možno ich nájsť v údeninách, mäsových a pekárenských výrobkoch, tavených syroch alebo práškových zmesiach na výrobu čokoládových nápojov.

Výroba:

Každý z vyššie uvedených difosforečnanov možno pripraviť špecifickou reakciou, v ktorej figuruje kyselina fosforečná.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies