E418 - Guma gellan

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Guma gellan je polysacharid, ktorý produkujú baktérie druhu Sphingomonas elodea. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a želírujúca látka.

Použitie:

Využitie gumy gellan v potravinárstve je predovšetkým ako stabilizátor emulzií a pien, ďalej ako zahusťovadlo a želírujúca látka. Vytvára gély, ktoré vznikajú za studena alebo za tepla, a môžu byť stabilné pri teplotných výkyvoch. Pridáva sa do sójových, čokoládových, ovocných a kokosových nápojov, do želé, krémov, džemov a rôznych poliev. Je to látka znižujúca hladinu cholesterolu.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába aeróbnym kvasením baktérií Sphingomonas elodea. Pri procese zahrievania sú mikroorganizmy usmrtené.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies