A kosár üres.
Guma guar je rozpustná vláknina vytvárajúca s vodou husté roztoky. Vyskytuje sa v semenách rastliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, ktorá sa pestuje predovšetkým v Indii. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor.
Guma guar má päť- až osemkrát väčšiu zahusťovaciu schopnosť ako škrob a táto jej vlastnosť sa v potravinárstve hojne využíva. Ako stabilizátor sa pridáva do mrazeného ovocia a ovocných nápojov, ako zahusťovadlo do teplých a studených nápojov. Stabilizuje emulzie, čo sa využíva pri výrobe majonéz, aby nedochádzalo k oddeľovaniu olejovej a vodnej fázy. Do mrazených výrobkov sa pridáva z dôvodu zväčšenia objemu, zlepšenia textúry a zvýšenia odolnosti voči tepelným výkyvom. Ďalej vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov a zvyšuje trvanlivosť niektorým pekárskym výrobkom a zamedzuje drobivosti koláčov. Môžeme ho nájsť aj v nízkotučných jogurtoch, zmrzlinách, cukrovinkách, v nízkokalorických dressingoch, mliečnych výrobkoch, atď. Uplatňuje sa aj v kozmetickom priemysle (zubné pasty, pleťové mlieka, krémy) a v textilnom a papierenskom priemysle.
Získava sa zo strukov so semenami z rastliny Cyamopsis tetragonolobus.