E412 - Guma guar

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Guma guar je rozpustná vláknina vytvárajúca s vodou husté roztoky. Vyskytuje sa v semenách rastliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, ktorá sa pestuje predovšetkým v Indii. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor.

Použitie:

Guma guar má päť- až osemkrát väčšiu zahusťovaciu schopnosť ako škrob a táto jej vlastnosť sa v potravinárstve hojne využíva. Ako stabilizátor sa pridáva do mrazeného ovocia a ovocných nápojov, ako zahusťovadlo do teplých a studených nápojov. Stabilizuje emulzie, čo sa využíva pri výrobe majonéz, aby nedochádzalo k oddeľovaniu olejovej a vodnej fázy. Do mrazených výrobkov sa pridáva z dôvodu zväčšenia objemu, zlepšenia textúry a zvýšenia odolnosti voči tepelným výkyvom. Ďalej vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov a zvyšuje trvanlivosť niektorým pekárskym výrobkom a zamedzuje drobivosti koláčov. Môžeme ho nájsť aj v nízkotučných jogurtoch, zmrzlinách, cukrovinkách, v nízkokalorických dressingoch, mliečnych výrobkoch, atď. Uplatňuje sa aj v kozmetickom priemysle (zubné pasty, pleťové mlieka, krémy) a v textilnom a papierenskom priemysle.

Výroba:

Získava sa zo strukov so semenami z rastliny Cyamopsis tetragonolobus.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies