E386 - Etyléndiamíntetraacetát sodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Nepovolené
Charakteristika:

Etyldiamíntetraacetát sodný je biely kryštalický prášok rozpustný vo vode. Používa sa ako konzervant alebo sekvestrant.

Použitie:

Táto látka viaže ióny kovov, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Preto sa používa na zachovanie farby potravín ako napr. do sterilizovanej a nakladanej zeleniny. Ďalej zabraňuje procesu žltnutia, čo sa využíva v majonézach, rôznych druhoch dressingov, omáčkach, nátierkach, v margarínoch a tukoch. Svoje uplatnenie má aj ako konzervant (pôsobí proti niektorým baktériám) napr. v šalátových zálievkach alebo pri úprave povrchu rýb. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies