E355 - Kyselina adipová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Kyselina adipová sa za normálnych podmienok vyskytuje vo forme bieleho kryštalického prášku. Používa sa na okysľovanie, úpravu pH alebo ako látka dodávajúca potravinám trpkú až kyslú chuť. Je odolná proti vlhkosti. V prírode sa vyskytuje v rastlinných bunkách.

Použitie:

Kyselina adipová má široké využitie v potravinárstve ako napr. látka upravujúca pH, alebo ako kypriaca látka. Má výraznú okysľujúcu vlastnosť, vďaka ktorej dodáva potravinám jemnú kyslú chuť. Nájdeme ju v pekárskych výrobkoch, práškoch do pečiva, v dochucovacích zmesiach, cukrovinkách, mliečnych a mäsových výrobkoch, v nápojoch, konzervovanej zelenine a želatínových dezertoch. Ďalej sa používa do tukov a olejov, kde zabraňuje procesu žltnutia. Pri výrobkoch obsahujúcich vaječné bielky zlepšuje ich šľahanie a pri tavených syroch a syrových nátierkach sa používa na ich zlepšenie roztierateľnosti. Kyselina adipová sa tiež využíva ako náhrada soli a má vlastnosť udržať práškové výrobky sypké a suché.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába oxidáciou cyklohexanolu kyselinou dusičnou.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Kyselina adipová - [web]

Cookies